Over Malta gesproken…

Een van de makkelijke kanten van Malta is dat het een Engelstalig land is. Ik zie er heus de charme wel van in om je met handen en voeten verstaanbaar te maken, maar dit weekje hadden we daar geen zin in. En nee, over het algemeen communiceren we niet veel meer dan ‘twee koffie’ dan wel, later op de dag, ‘twee bier’. Dat is over het algemeen binnen een dag te leren. Ik heb Malta dan ook niet uitgezocht op Engelstaligheid, maar het was wel makkelijk en we waren de Britse overheersers best dankbaar.

Wat dan weer wel jammer was, was dat ze ook hun merkwaardige voorliefde voor het aan de verkeerde kant van de weg rijden hadden meegenomen en ingevoerd. Nu rijd ik ook in Nederland geen auto en is Echtgenoot een uitermate geoefende chauffeur, dus een reden om dan maar geen auto te huren was het niet. Alleen waren we ook nu weer vergeten dat het eerste ritje in een huurauto in een onbekend land ons over het algemeen niet direct enthousiast maakt over de lokale situatie.

Achteraf herinner ik me een rit in Marokko, waar de vierbaanssnelweg zonder enige aankondiging overging in een gewone weg, waar ook voetgangers en ezelkarren gebruik van mochten maken. Zonder verlichtings, die was alleen verplicht voor alles wat harder kon dan twintig kilometer of zo. En een tocht door Los Angeles, met een automaat waar Echtgenoot nog nooit mee gereden had, over snelwegen met een volkomen ondoorgrondelijk afrittensysteem. Op de avond van de eerste dag overwogen we regelmatig om gewoon weer terug te gaan naar het vliegveld, eerste vlucht terug.

De afstand van het vliegveld in Malta naar het hotel was iets van achttien kilometer. Dat was niet omdat ik daarover had nagedacht – Malta is nou eenmaal niet groter. Op de kaart die we van de verhuurder mee hadden gekregen zag het eruit als één weg met één afslag. Kon niet missen – als we vanuit het vliegveld die ene weg tenminste konden vinden.

Helaas heeft Malta een merkwaardige opvatting over bewegwijzering. Wij zijn gewend dat op een enigszins belangrijke weg een paar kilometer van te voren wordt aangegeven dat er een afslag komt en waar die dan toe leidt. Op Malta niet. Daar zet je een bordje op de hoek van de weg. Ook als die hoek op een rotonde ligt – op Malta liggen veel hoeken op rotondes. Het is bovendien ook niet gezegd dat als op bordje één je eindbestemming staat aangegeven, dat op bordje twee nog zo is.

Afijn, wij hebben weg één maar met enige moeite en een omweggetje gevonden. En de juiste afslag al helemaal niet. Wel kwamen we in plaatsjes die we op de kaart amper konden vinden en op doodlopende wegen. En werd het steeds ingewikkelder om de schuld voor het Grote Verdwalen niet bij de ander te leggen. Het was inmiddels zeven uur ’s avonds, we waren vanaf zes uur ’s ochtends onderweg, het was gedaan met onze frustratietolerantie. We wilden naar ons hotel, we wilden eten.

We kwamen telkens terug bij dezelfde rotonde, kozen dan telkens een andere afslag om te constateren dat ook die nergens toe leidde. Ja, tot plaatsjes die we op de kaart niet terug konden vinden. Tot we ergens, geheel bij toeval, een bordje in de goede richting troffen. Ik had inmiddels begrepen dat dat niet betekende dat ik de kaart dicht kon vouwen en rustig achterover kon leunen.

Uiteindelijk deden we er anderhalf uur over om het hotel te vinden – in die tijd zou je drie keer om het eiland heen kunnen rijden. Volgende dag beter, dachten we nog. Maar tussen ons en de bewegwijzering is het niet goedgekomen. Gelukkig doet de bus het er prima.

Advertenties
Geplaatst in huis en tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Alle berichten
%d bloggers liken dit: