Oek de Jong, Pier en Oceaan

Had ik vooraf geweten hoe mijn weken eruit zouden zien, dan was ik niet aan Pier en Oceaan begonnen. Niet omdat het een vervelend, moeilijk uit te lezen boek is, integendeel. Het was eerder te goed om zo in brokjes te lezen als ik noodgedwongen deed. Druk, ziek, druk én ziek, het waren geen ideale omstandigheden voor een dik boek.

Pier en Oceaan is een verhaal over de jeugd van Abel, die hij doorbrengt in Friesland en Zeeland. Erg opmerkelijk is zijn leven niet. Hij heeft soms ingewikkelde relaties met vrienden, maakt ruzie met zijn vader en bemoeit zich met het moeizame huwelijk van zijn ouders, scharrelt wat met meisjes en verveelt zich op zondagmiddag. Typisch gevalletje puber. Het boek eindigt als hij in Amsterdam gaat studeren – waar het in zekere zin ook begon; daar namelijk werd hij verwekt, nog voor zijn ouders getrouwd waren, een grote schande in het gereformeerde milieu in de jaren vijftig.

Er is geen moment geweest dat ik verder wilde lezen om te weten wat er op de volgende bladzijde zou gebeuren. Er zijn heel veel momenten geweest dat ik verder wilde lezen omdat de beschrijvingen zo mooi waren, omdat de sfeer zo prachtig getekend werd, omdat je zelf bijna deel uitmaakte van het gezin, waar je jezelf noch de gezinsleden echt kende. Weg uit de hectiek van alledag, terug naar het lome puberschap.

Een fijn boek, kortom. Vooral als je de tijd hebt om zo’n zevenhonderd bladzijden te lezen. Want dat verdient Pier en Oceaan, dat je het zonder teveel tussenpozen leest.

Advertenties
Geplaatst in Fictie, uitdagingen
3 comments on “Oek de Jong, Pier en Oceaan
  1. […] las Pier en Oceaan van Oek de Jong (recensie)) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Alle berichten
%d bloggers liken dit: