Nederlands of een vreemde taal #50books

Of ik alleen Nederlands lees, vraagt #50books me.

Nee, dus. Ik droom er wel van alles altijd in de oorspronkelijke taal te lezen, maar dat is me helaas niet gegeven. Nederlands en Engels en een enkele keer Duits, daar blijft het wel zo’n beetje bij.

Hoewel Nederlandse literatuur mijn eerste liefde was, en onderwerp van mijn afstudeerscriptie, is Engelstalig een goede tweede. Omdat het een stuk makkelijker is om een boek op mijn Kindle te downloaden dan op de Sony-reader, gaan er maanden voorbij dat ik alleen Engelstalig lees. Bijkomend voordeel: ik lees het net iets langzamer. Dat is vooral een financieel voordeel, trouwens.

Steeds vaker merk ik dat een vertaling, hoe knap ook, een soort kortsluiting in mijn hoofd veroorzaakt. Je leest Nederlands, de personages spreken Nederlands, logischerwijs ben je in Nederland. Maar dan opeens gebeurt er iets dat enorm on-Nederlands aanvoelt, en dan kost het me even moeite om de weg niet kwijt te raken.

Ik weet dat daardoor een schat aan fantastische literatuur mijn neus voorbijgaat. Wat troost is dat ook het bijhouden van de nieuwe Nederlandse, Britse en Amerikaanse literatuur een onmogelijkheid is en dat ik het leven niet hoef te compliceren door ook de Spaanse, Franse, Chinese, Japanse, Tsjechische en Zweedse literaire wereld in te duiken. Al zou ik het best aardig vinden om morgen wakker te worden en dan opeens Russisch te kunnen lezen. Of Italiaans. Of…. of… of…

Geplaatst in 50books, uitdagingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Alle berichten
%d bloggers liken dit: