De winkel van de toekomst

Vanmorgen was ik in Selexyz, de grootste boekwinkel in Almere. Een winkel waar ik de weg blindelings kon vinden en waar ik iedere verandering, hoe klein ook, op dacht te merken.

Het assortiment Engelstalige romans met een halve plank verminderd? Een andere onderverdeling bij de kookboeken? Een uitbreiding van de keuze in boekgerelateerde spulletjes? Ik kende de winkel als mijn eigen boekenkast – ook zonder vaste orde wist ik exact wat waar stond.

Vanmorgen voelde ik me er opeens niet meer zo vanzelfsprekend thuis.

Natuurlijk wéét ik dat Selexyz en De Slegte tegenwoordig één firma zijn. Natuurlijk weet ik dat ze van zins zijn om hun specialismen te bundelen en samen te voegen in een nieuwe boekwinkel. Ze hebben daar grootse plannen mee, iets met de boekhandel van de toekomst.

Ik stel me daar nogal weinig bij voor, ik vermoed dat de boekhandel van de toekomst vooral virtueel zal zijn en niet langer een plaats waar fysieke exemplaren van eigenaar wisselen, maar misschien is toekomst voor Selexyz en De Slegte iets dichterbij dan mijn vergezicht – waarvan ik niet per se vind dat het een toe te juichen ontwikkeling is.

Ik was in elk geval helemaal niet voorbereid op de invasie van een wand vol tweedehands boeken. Die hadden er nooit gestaan en er wás ook helemaal geen Slegte in Almere.

Bij toekomst denk ik aan dynamisch en bruisend, een antiquariaat suggereert rust en bezinning. In mijn beperkte geest, tenminste. Het zal toch niet echt zo zijn dat de toekomst van de boekwinkel een stap terug in de tijd is?

Advertenties
Geplaatst in huis en tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Alle berichten
%d bloggers liken dit: