Après Kerst

Twintig Kerstmissen geleden, parkeerden we onze boom beneden, in de woonkamer. Jarenlang was dat de meest logische plaats. Vorig jaar, toen ons huis nog in staat van verbouwing verkeerde, was dat volslagen ondenkbaar.

Als het aan mij had gelegen was er toen helemaal geen kerstboom geweest, ik had al zoveel dozen heen en weer gesjouwd dat ik geen enkele aandrang voelde om vanuit de kelder nog meer dozen te gaan sjouwen – ik heb in de loop van de jaren een onbeschofte hoeveelheid kerstballen bijeengegaard.

Dochter vond het idee van een kerstboomloze kerst zó kaal dat ze met doodsverachting de kelder in is gegaan – ze is minder gecharmeerd van spinnen, terwijl die op hun beurt nogal gecharmeerd zijn van de kelder. Op een avond kwam ik thuis en stond er een volledig opgetuigde boom. Boven. Dat wil zeggen: een half trapje hoger dan beneden, in de keuken.

De plaats waar zij de boom had geplant was eigenlijk dit jaar óók de meest geschikte. Maar het Hindelooper schrijntje dat er vorig jaar ook al stond en dat vorig jaar ook al verplaatst was, bood inmiddels onderdak aan kop-en-schoteltjes – zelfs in mijn huishouden is er nu en dan sprake van vooruitgang. En waar het vorig jaar stond, stond nu een niet te verplaatsen bureautje.

Ik bedoel maar te zeggen, het was nog een hele verhuizing, de operatie kerstboom. Wijnrek naar beneden – vol met een flinke kop erop -, kastje leeg en op de plaats van het wijnrek, kastje weer vol, kerstboom neerzetten…

En dat dan zondag in omgekeerde volgorde. Het zal niet verrassen dat ik halverwege dat proces ontmoedigd raakte. We zijn tot en met het kastje gekomen, rek plus wijn zou ik later, in principe gisteren, omhoog sjouwen.

Maar gisteren raakte ik verstrikt in een strijd met een e-reader en heb ik dat klusje tot vandaag uitgesteld – trapje af, trapje op met een paar flessen wijn, trapje af, trapje op… Het staat allemaal weer waar het staan moet. Gelukkig hebben we tijdens de feestdagen een aardige bres in de voorraad geslagen.

Advertenties
Geplaatst in huis en tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Alle berichten
%d bloggers liken dit: