Bang

Nee, ik niet. Of misschien toch: bang voor de angst zelf.

Al kan diezelfde angst ook zeer vermakelijke kanten hebben. Zo las ik gisteren in een van onze huis-aan-huisbladen een artikeltje over iemand die in het stratenplan van Almere allerlei door de vrijmetselarij aangebrachte symboliek zag. Als je vanuit de lucht naar het Stationsplein kijkt, stelde hij, dan zag je helder een gehorend hoofd – de duivel, uiteraard. Er was ook iets met zichtlijnen, maar dat ontging me bij het lezen al.

Ik vind dat fantastisch denken – hoe moeten je hersens in elkaar zitten als ze overal speuren naar geheime tekens, die je alleen vanuit een bepaalde hoek kunt zien? En hoe ingewikkeld maak je het jezelf als je in de afbeelding het object zelf ziet?

Het is een andere angst die mij bang maakt. Dat is de angst die generaliseert en dingen opblaast.

Deze zomer is het asbest, dat her en der tot hysterie leidt. Ja, het spul is gevaarlijk, althans, als het beschadigd is. Als er ergens asbestdeeltjes rondzweven moet een gebouw schoongepoetst worden. Maar waarom moeten metéén alle omwonenden geëvacueerd worden, alsof er een acute gifgasaanval is? Als je al een paar jaar in een huis woont waar asbest in verwerkt is – de meeste huizen van toen nog niet bekend was dat het niet zo’n heel veilig goedje is -, wat heeft het dan voor zin om naar een hotel te verkassen als bij de buren asbest gevonden is? Het eventuele kwaad is dan al wel geschied.

Maar nee, de huidige paniekmaatschappij vereist dat. Die vraagt om een onderzoek en dan om een tegenonderzoek en als dat niet uitwijst dat er levensgevaar dreigt, dan geloven de bewoners het ook nog niet. Had het onderzoek dan níet gevraagd, denk ik dan, als je het toch niet gelooft, als je je liever je angst laat regeren.

Angst en wantrouwen – dat levert een onprettige samenleving op.

Advertenties
Geplaatst in huis en tuin, maatschappij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Alle berichten
%d bloggers liken dit: