Zieken in huis

Toen ik vanmiddag na twee dagen weg te zijn geweest weer thuiskwam bleek Echtgenoot ziek thuis te zijn. Om misverstanden te voorkomen: ik vind het erg prettig als mijn beide huisgenoten ‘binnen’ zijn. Maar als ik verwacht een uurtje of middagje alleen te zijn, is mijn eerste reactie als er opeens tóch iemand is, eentje van lichte ergernis. Ik weet zelf niet zo heel goed waarom – met Echtgenoot en/of Dochter in huis doe ik geen andere dingen dan zonder.

Deze lichte ergernis verveelvoudigt als iemand ziek blijkt te zijn. Ik heb geen geduld voor ziek. Ja, voor écht ziek – dan bedoel ik iets dat langer dan drie weken duurt, waar medicijnen bij aan te pas komen en wat een blijvende invloed heeft op je bestaan. Maar verkouden? Grieperig? Misselijk?

Als ik zelf zo huis-, tuin- en keukerig ziek ben ga ik in bed liggen en kom ik pas weer boven water als ik me beter voel. In de tussentijd wil ik niets, hoef ik niets. Hooguit een glas water of een kop thee. Stiekem vind ik het ook altijd een beetje merkwaardig als anderen daar op een andere manier mee omgaan. Als ze, bijvoorbeeld, wél willen eten. En wél beneden willen rondhangen, met snotterneuzen en wazige ogen.

Valt zo’n periode van ziek zijn op een moment dat ik dacht alleen thuis te zijn, dan heb ik dus niet alleen te maken met een indringer in de ruimte die ik dan tijdelijk als de mijne beschouw, maar ook nog eens een die zielig zit te zijn en daardoor aandacht vraagt. Ik vind dat mateloos oneerlijk: wees maar ziek als ik gewoon werken moet.

Tegelijk voel ik me daar dan schuldig over. Niemand wordt voor zijn plezier ziek en niemand wordt ziek om mij nu eens lekker in de weg te zitten.  Maar dat koop ik dan wel af door aan te bieden sinaasappelsap te kopen, of appelmoes te maken of zo. Verder reiken mijn verzorgende vermogens bij grieperigheid helaas niet.

Advertenties
Geplaatst in huis en tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Alle berichten
%d bloggers liken dit: