La voix humaine

Op het podium staat een soort container met de schuifpui naar het publiek gericht – een verlicht appartement in een verder donkere flat. In de container een vrouw. Ze is aan de telefoon en ze praat.

Gaandeweg wordt duidelijk dat de vrouw door haar vriend of minnaar verlaten is – hij gaat trouwen. De breuk is nog vers en de vrouw heeft nog geen idee hoe ze verder moet. Haar hele leven was op hem gericht, nu is er niets meer over. Zelfs de hond moet haar niet meer.

Je ziet en hoort alleen de vrouw. En het is niet altijd duidelijk of er wel een andere kant van de lijn ís, of dat de vrouw het hele gesprek, of tenminste grote delen ervan, met zichzelf voert.

Ruim een uur voert Halina Reijn de toeschouwers mee langs wisselende emoties. De vrouw doet stoer, alsof ze haar leven zónder hem weer geheel op de rails heeft. Of wanhopig. Ze huilt en vleit – hij is zó lief voor haar, o nee, hij moet zich geen zorgen over haar maken, dat ze zoveel slaappillen slikte, dat was min of meer een vergissing.

Zolang ze hem aan de telefoon heeft, is het nog niet definitief afgelopen. Als er echt niets meer te zeggen is, moet hij ophangen. Zij maakt geen einde aan de relatie.

Ik zag La Voix Humaine voor de derde keer, dankzij enerzijds het reprisebeleid van Toneelgroep Amsterdam en anderzijds de briljante abonnementsvorm waarbjj je álle voorstellingen van het gezelschap in de Stadsschouwburg Amsterdam kunt bezoeken – desnoods elke avond dat ze spelen.

Drie keer dus.

Jaren geleden leerde ik – geen idee meer van wie of in welk verband – dít onderscheid tussen kunst en kitsch: kunst wordt interessanter bij elke volgende keer dat je het ziet, hoort, leest, opgeroepen emoties worden sterker, voller, dieper. Kitsch wordt telkens minder boeiend en platter. Het is voor mij volstrekt duidelijk waar deze uitvoering thuishoort.

Advertenties
Geplaatst in Theater

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Alle berichten
%d bloggers liken dit: