Over het missen

image

Van alle emoties die ik zo snel bedenken kan is ‘missen’ een van de meer ongrijpbare. Ik bedoel niet het praktische ‘missen’, natuurlijk. Dat is namelijk op te lossen, of het nu gaat om een potlood dat je nu nodig hebt of boekhoudkundige kwaliteiten of zelfs een specifieke vaardigheid van iemand die uit je leven is verdwenen. Vervangbaar. (Niemand is onmisbaar, zeiden collega’s in periodes dat ik meer op m’n werk was dan thuis. Dat was nou met het probleem –  zodra ik weg was stortte het door mij geconstrueerde kaartenhuis van mijn relatieve nut in.)

Levende wezens zijn meer dan een optelling van vaardigheden en eigenschappen. Degenen die je nabij zijn, leven als het ware ook een beetje ín jou. En als zij sterven, of op andere wijze uit je leven verdwijnen, laten ze in jou een niet te vullen leegte achter – het gemis, daar heb je het.

In het begin is de leegte vormeloos en rauw en kun je er met geen mogelijkheid omheen. Gelukkig kan dat slijten. Maar het is alleen de vorm die slijt, niet de grootte van de leegte. Het weet zich wat handiger op te stellen, wat bescheidener zo je wilt.

En dan opeens komt het uit z’n hoekje. Soms begrijp je waarom het gemis naar voren rolt, is er een duidelijke aanleiding. Soms ook niet. Maar altijd ervaar ik hoe onwaar het troostend bedoelde ‘hij/zij leeft in jou verder’ is. Da’s nou met het probleem: hij/zij leeft juist niet verder. Er komen geen herinneringen meer bij. En juist waar je een ervaring zou willen delen is er niets dan die leegte, niets dan het gemis.

Het zijn momenten. Het gaat voorbij. Al duurt het telkens weer een tijdje tot het gemis weer op z’n plaats ligt, altijd aanwezig, maar in het dagelijks leven niet hinderlijk.

Advertenties
Geplaatst in een bloem per dag, huis en tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Alle berichten
%d bloggers liken dit: